ZAPYTANIE OFERTOWE
W związku z rozwiązaniem współpracy z dotychczasowym dostawcą obiadów istnieje konieczność ponownego zapytania ofertowego. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Przytocznej zaprasza do składania ofert na : „Świadczenie usług polegających na sporządzaniu i wydawaniu posiłków dla osób dorosłych korzystających z pomocy ośrodka i zamieszkujących na terenie Gminy Przytoczna w okresie od 08 maja 2017r. do 31 grudnia 2017r.”
Poniżej znajduje się pełna treść zapytania ofertowego:
GOPS.271.3.2017
Przytoczna, dnia 12.04.2017r.
ZAPYTANIE OFERTOWE
I. Zamawiający: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Przytocznej, ul. Główna 1a, 66-340 Przytoczna zaprasza do złożenia ofert na:
II. Przedmiot zamówienia: świadczenie usług polegających na sporządzaniu i dostarczanie posiłków (obiadów) dla osób dorosłych korzystających z pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przytocznej, zamieszkujących na terenie Gminy Przytoczna w okresie od 08.05.2017r. do 29.12.2017r.
III. Rodzaj zamówienia: usługi.
IV. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi gastronomicznej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku (tj. jednodaniowego obiadu naprzemiennego) w prognozowanej liczbie:
- szacunkowa ilość wydawanych posiłków w okresie od 08 maja 2017r. do 29 grudnia 2017r. wyniesie około 9.000 szt. (licząc szacunkowo 166 dni). Miesięcznie korzystają z posiłków średnio 44 osoby.
2. Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, którą cechuje zmienność potrzeb klientów Ośrodka. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana, a Wykonawca nie będzie miał w tym zakresie żadnych roszczeń do Zamawiającego. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków.
3. Przygotowanie, wydawanie oraz możliwość konsumpcji obiadu odbywa się w dni powszednie w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę.
4. Obiady powinny być wydawane w godzinach między 10.30 a 14.00, więc dostarczona muszą być do godziny 10:30.
5. Posiłek powinien być:
- przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany,
- sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania,
- zapewnić nie mniej niż 600 kcal,
- składać się z jednego ciepłego dania.
6. Obiady wydawane będą naprzemiennie : zupy w dni nieparzyste, drugie dania w dni parzyste, z zachowaniem następujących zasad :
a) zupa – 500 ml z wkładką mięsną,
b) drugie danie – przynajmniej 2 razy w tygodniu musi być mięsne z ziemniakami (lub kaszą) i surówką. Dwa razy w miesiącu może być półmięsne : np. bigos z kopytkami, pierogi z mięsem. Raz w tygodniu może być bezmięsne, np. naleśniki z serem, ryba itp.
c) gramatura składników - nie mniej niż :
- ziemniaki, kasza, makaron – 250g
- danie mięsne, ryba (bez wagi kości, panierki i sosu) – 150g
- surówka – 100g
- warzywa gotowane – 150g
- danie mięsno-warzywne, jarskie, np. pierogi, naleśniki – 250g.
Gramatura przedstawiona powyżej obejmuje gramaturę obowiązującą w chwili wydania posiłku (waga gotowego, wydanego obiadu, w tym jego poszczególnych składników).
7. Nie dopuszcza się wydawania posiłków przygotowanych na bazie gotowego posiłku (ze słoika lub puszki).
8. W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z odpowiednim wyprzedzeniem. Cena posiłku dietetycznego ustalana będzie oddzielnie.
9. Świadczenie usług gastronomicznych powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz,U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 ze zm.).
10. Posiłki powinny być sporządzane i wydawane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.
11. Produkty żywnościowe będą zakupione przez Wykonawcę we własnym zakresie.
12. Naczynia (pojemniki do transportu posiłków) dla osób, którym posiłki będą wydawane zapewni Zamawiający. Wykonawca jest zobowiązany do mycia termosów dostarczanych zamiennie przez odbiorców. Dopuszcza się dostarczanie posiłków w pojemnikach jednorazowych termoizolacyjnych zapewnianych przez Wykonawcę.
V. Kryterium wyboru oferty: cena.
VI. Termin realizacji zamówienia: 08.04.2017 – 29.12.2017
VII. Wymagania, jakie powinni spełniać wykonawcy:
Udział w postępowaniu mogą wziąć Wykonawcy, którzy:
• posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie,
• dysponują potencjałem technicznym i personalnym,
• znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
• posiadają niezbędne zezwolenia/dokumenty upoważniające do prowadzenia działalności będącej przedmiotem niniejszego postępowania.
VIII. Sposób przygotowania oferty:
Ofertę ma zawierać średnią cenę jednego posiłku.
Ofertę należy dostarczyć w zamkniętej kopercie, na kopercie należy umieścić napis :
„Oferta obiady”
Wraz z ofertą należy dostarczyć:
• Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzające rodzaj wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych.
• Decyzję zatwierdzającą, wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia działalności objętej niniejszym zapytaniem oraz kopię wyniku ostatniej kontroli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Ofertę sporządzić należy w języku polskim w formie pisemnej – odręcznie (nieścieralnym atramentem lub długopisem), na maszynie lub komputerze. Oferta winna być podpisana przez osobę upoważnioną.
X. Termin złożenia oferty:
Oferty należy składać w terminie do 28.04.2017r. w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przytocznej, ul. Św. Jana Bosco 1, pok. Nr 5
IX. Osoba uprawniona do kontaktu z Wykonawcami:
Agnieszka Matusiewicz tel. 605-415-006
Kierownik GOPS
/-/ Agnieszka Matusiewicz