Zapytanie ofertowe - Na świadczenie usług polegających na sporządzaniu i wydawaniu posiłków dla osób dorosłych korzystających z pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej i zamieszkujących na terenie Gminy Przytoczna.

GOPS.271.1.2018

Przytoczna, dnia 28.12.2018r.

ZAPYTANIE OFERTOWE

I. Zamawiający: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Przytocznej, ul. Św. Jana Bosco 1, Przytoczna zaprasza do złożenia ofert na:
II. Przedmiot zamówienia: świadczenie usług polegających na sporządzaniu i wydawaniu posiłków dla osób dorosłych korzystających z pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przytocznej, zamieszkujących na terenie Gminy Przytoczna.
III. Rodzaj zamówienia: usługi.
IV. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:


1.    Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi restauracyjnej, polegającej na przygotowaniu i podawaniu gorącego posiłku (tj. jednodaniowego obiadu) z ewentualną możliwością konsumpcji w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę na terenie Gminy Przytoczna – wymóg nie jest niezbędny - (preferowany lokal usytuowany w miejscowości Przytoczna) w prognozowanej liczbie:

- Szacunkowa ilość wydawanych posiłków w okresie od 15 stycznia 2019r. do 27 grudnia 2019r. wyniesie około 9.480 szt. (licząc szacunkowo 237 dni). Miesięcznie korzysta z posiłków średnio 40 osób.

2.    Liczba sporządzonych i wydanych gorących posiłków może ulec zmianie ze względu na specyfikę zamówienia, którą cechuje zmienność potrzeb klientów Ośrodka. Zamawiający zastrzega, iż nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część z gorących posiłków będzie zrealizowana, a Wykonawca nie będzie miał w tym zakresie żadnych roszczeń do Zamawiającego. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie wydane ilości gorących posiłków.
3.    Przygotowanie, wydawanie oraz możliwość konsumpcji obiadu odbywa się w dni powszednie w lokalu wyznaczonym przez Wykonawcę.
4.    Obiady powinny być wydawane w godzinach między 10.00 a 14.00.
5.    Posiłek powinien być:

  • przygotowywany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, - zróżnicowany,
  • sporządzany z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania,
  • zapewnić nie mniej niż 600 kcal,
  • składać się z jednego ciepłego dania.

6. Obiady mają być przygotowywane z zachowaniem następujących zasad :

 

a)        zupa – 500 ml z wkładką mięsną i pieczywem,

 

b)       drugie danie – przynajmniej 2 razy w tygodniu musi być mięsne z ziemniakami (lub kaszą) i surówką. Dwa razy w miesiącu może być półmięsne : np. bigos z kopytkami, pierogi z mięsem. Dwa razy w miesiącu może być bezmięsne, np. naleśniki z serem, ryba.

 

c)      gramatura składników - nie mniej niż :

- ziemniaki, kasza, makaron – 250g

- danie mięsne, ryba (bez wagi kości, panierki i sosu) – 150g

- surówka – 100g

- warzywa gotowane – 150g

- danie mięsno-warzywne, jarskie, np. pierogi, naleśniki – 250g.

 

Gramatura przedstawiona powyżej obejmuje gramaturę obowiązującą w chwili wydania posiłku (waga gotowego, wydanego obiadu, w tym jego poszczególnych składników).

7.    Nie dopuszcza się wydawania posiłków przygotowanych na bazie gotowego posiłku (ze słoika lub puszki).

8. Drugie dania wydawane mają być w dni nieparzyste (poniedziałek, środa, piątek), natomiast zupy w dni parzyste (wtorek i czwartek).


9.    W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie. Ilość tego rodzaju posiłków będzie określana na dany miesiąc z odpowiednim wyprzedzeniem.


10.    Rozliczenie miesięczne wydanych obiadów odbywa się na podstawie imiennych kart obiadowych wystawionych przez Ośrodek i dostarczonych Wykonawcy.


11.    Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia niedostępności alkoholu dla klientów Ośrodka spożywających posiłki w porze wydawania obiadów tj. w godz. 11.00- 14.00.


12.    Świadczenie usług restauracyjnych powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie, w tym Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2018r. poz. 1541 ze zm.).


13.    Posiłki powinny być sporządzane i wydawane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.


14.    Produkty żywnościowe będą zakupione przez Wykonawcę we własnym zakresie.


15.   Naczynia (pojemniki jednorazowe do transportu posiłków) dla osób, którym posiłki będą wydawane zapewni Zamawiający. Wykonawca jest zobowiązany do mycia termosów dostarczanych zamiennie przez odbiorców.


V. Kryterium wyboru oferty: cena.


VI. Termin realizacji zamówienia: 15.01.2019r. – 30.12.2019r.


VII. Wymagania, jakie powinni spełniać wykonawcy:
Udział w postępowaniu mogą wziąć Wykonawcy, którzy:
•    posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie,
•    dysponują potencjałem technicznym i personalnym,
•    znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
•    posiadają niezbędne zezwolenia/dokumenty upoważniające do prowadzenia działalności będącej przedmiotem niniejszego postępowania.


VIII. Sposób przygotowania oferty:

Ofertę ma zawierać średnią cenę jednego posiłku, tj. odrębnie cenę zupy i odrębnie cenę drugiego dania..

Ofertę należy dostarczyć w zamkniętej kopercie, na kopercie należy umieścić napis  „Oferta obiady – Kalkulacja cenowa”
Wraz z ofertą należy dostarczyć:
•    Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej potwierdzające rodzaj wykonywanej działalności polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych.
•    Decyzję zatwierdzającą, wydaną przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia działalności objętej niniejszym zapytaniem.
Ofertę sporządzić należy w języku polskim w formie pisemnej – odręcznie (nieścieralnym atramentem lub długopisem), na maszynie lub komputerze. Oferta winna być podpisana przez osobę upoważnioną. W przypadku składania oferty w siedzibie zamawiającego lub pocztą na kopercie należy umieścić zapis „Oferta cenowa na przygotowanie i wydawanie posiłków”.


X. Termin złożenia oferty:


Oferty należy składać w terminie do 14.01.2018r. w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Przytocznej, ul. Św. Jana Bosco 1, pok. Nr 5


IX. Osoba uprawniona do kontaktu z wykonawcami:

Kierownik GOPS w Przytocznej - Agnieszka Matusiewicz tel. 605-415-006

Gł. Specjalista d.s. księgowości i płac - Inga Piórko tel. 506-195-187