Przytoczna dnia,  04.12.2020

ZAPYTANIE OFERTOWE

na świadczenie usługi polegającej na przygotowaniu i dostarczaniu transportem Wykonawcy obiadów jednodaniowych dla podopiecznych Gminnego Ośrodku Pomocy Społecznej w Przytocznej

Kod CPV:

CPV: 55321000-6 - usługi przygotowywania posiłków

CPV: 55520000-1 - usługi dostarczania posiłków

 

I. Nabywca/Odbiorca

Gminą Przytoczna, ul. Rokitniańska 4, 66-340 Przytoczna, NIP: 595-000-75-39/Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, Ul. Św. Jana Bosco 1, 66-340 Przytoczna

e-mail: kierownik@ops.przytoczna.pl

 

II. Tryb udzielenia zamówienia

Zapytanie ofertowe na realizację zamówienia poniżej 30.000 euro. Postępowanie prowadzone będzie w związku z obowiązującymi zasadami konkurencyjności, ustawą o finansach publicznych, 
z wyłączeniem zastosowania ustawy Prawo zamówień publicznych, w oparciu o art. 4 pkt. 8 niniejszej ustawy.

III. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia

1) Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na przygotowaniu i dostarczaniu transportem Wykonawcy obiadów jednodaniowych dla podopiecznych Gminnego Ośrodku Pomocy Społecznej w Przytocznej. 

2) Zamówienie obejmuje codzienne przygotowywanie gorących posiłków w postaci obiadu jednodaniowego oraz ich dostarczanie środkiem transportu Wykonawcy - we wszystkie dni robocze (oprócz sobót, niedziel i świąt), w ilości określonej w codziennym zamówieniu telefonicznym przez Odbiorcę do godziny 08:30. 

3) Szacunkowa dzienna ilość dostarczanych obiadów – ok 100 sztuk. Przewiduje się, że w czasie realizacji zamówienia tj. od 02.01.2021 r. do 23.12.2021 r. wydanych zostanie około 35.600 posiłków. Ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w związku z frekwencją osób korzystających z tej formy pomocy. Z racji zmniejszenia liczby wydawanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Odbiorcy. 

4) Obiady objęte zamówieniem winny być skomponowane w następujących proporcjach:

a) 3 x w tygodniu II Danie,    

b) 2 x w tygodniu zupa. 

5) Obiad powinien być przygotowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem zasad dobrej praktyki higienicznej, przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności

6) Wykonawca winien komponować jadłospisy, w sposób zapewniający zachowanie kaloryczności obiadów z zastrzeżeniem, że wartość kaloryczna obiadu powinna być zgodna z normami obiadowymi oraz powinna uwzględniać rację pokarmową dla osób powyżej 60 roku życia, przy zachowaniu następującej gramatury Obiadu:        

a) zupa - 0,5 l na osobę z wkładką mięsną i pieczywem,        

b) drugie danie:  -przynajmniej 2 razy w tygodniu musi być danie mięsne z ziemniakami, kaszą lub ryżem i surówką . dwa razy w miesiącu może być półmięsne: np. bigos z kopytkami, pierogi. Dwa razy w miesiącu może być bezmięsne np.: naleśniki z serem, racuchy.

 c) gramatura składników

ziemniaki, kasza, ryż, makaron – 25 dkg na osobę,      

dania mięsne, ryba ( bez wagi kości, panierki i sosu) 15 dkg   

surówka - 10 dkg na osobę,

warzywa gotowane – 15 dkg        

danie mięsno – warzywne,  bezmięsne np. pierogi, naleśniki, krokiety - 25 dkg na osobę,        

Gramatura wskazana powyżej dotyczy obiadów gotowych, w tym gotowych ich poszczególnych składników. 

7) Dostarczane obiady muszą posiadać odpowiednią temperaturę tj.     

- zupa – co najmniej 75oC,     

- drugie danie – co najmniej 65 oC,    

8) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów przygotowywanych ze świeżych produktów, z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych. Zakazane jest wykorzystywanie do przygotowywania obiadów, obiadów lub elementów obiadów z dnia poprzedniego. 

9) Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania obiadów we własnych termosach przeznaczonych tylko do tego celu. Termosy muszą być nieuszkodzone, szczelnie zamknięte zapewniające utrzymanie właściwej jakości i temperatury potraw, każdorazowo myte i dezynfekowane. Nie dopuszcza się dostarczania potraw w pojemnikach po innych produktach. Dania będą dostarczane w jednorazowych naczyniach porcjujących  dany posiłek.

10) Wykonawca dostarczać będzie w pierwszy dzień tygodnia jadłospis dekadowy, który będzie zawierał informacje o składzie potraw z wyszczególnieniem alergenów.

11)  Jadłospis powinien być urozmaicony, taki sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu.

12) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój własny koszt z innych źródeł. 

13) Obiady nie mogą być wykonane z produktów typu instant (np. zupy w proszku, sosy, itp.) oraz produktów gotowych (np. mrożone pierogi itp.). 

14) Wymagana jest kalkulacja jednego posiłku (obiad jednodaniowy) brutto - bez transportu oraz kalkulacja kosztów transportu. 

15) Odbiorca nie dopuszcza zmiany ceny zakupu w trakcie trwania umowy.

16) Wymagane jest dostarczanie posiłków transportem Wykonawcy do siedziby Odbiorcy pomiędzy godziną 11:00 a 12:00. 

IV. Termin realizacji zamówienia: od dnia 02.01.2021 r. do 23.12.2021 r.

V. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Przytocznej nie dopuszcza składania ofert częściowych.

VI. Terminy mające wpływ na realizację zamówienia 

1) Data wystawienia faktury za miesięczną realizację zamówienia – ostatni dzień miesiąca, w którym realizowane jest zamówienie.

2) Zapłata za świadczone usługi następować będzie przelewem bankowym w cyklach miesięcznych, po wykonaniu usługi i wystawieniu faktury przez Wykonawcę i dostarczeniu jej do Odbiorcy do 5 dnia następnego miesiąca. Termin płatności w ciągu 14 dni od daty wpływu poprawnie wystawionej faktury do siedziby Odbiorcy, na rachunek bankowy Wykonawcy wskazany każdorazowo na fakturze, w umowie lub zgodnie z biała listą podatników.

VII. Kryteria oceny ofert

1) Oferta będzie oceniana według następujących kryteriów: cena – koszt posiłku 80% oraz koszt transportu 20%.

2) Cenę oferty należy podać w złotych polskich – cyfrowo i słownie wraz ze wszystkimi składnikami wpływającymi na ostateczną cenę uwzględniając podatek VAT. Podana cena jest ceną ostateczną zawierającą wszystkie dodatkowe koszty związane z realizacją usługi.

VIII. Opis sposobu przygotowania oferty 

1) Oferta winna zawierać następujące dokumenty: 

a. aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub inny dokument uprawniający do prowadzenia działalności w zakresie przedmiotu zamówienia, 

b. wypełniony i podpisany formularz ofertowy,

c. zaakceptowany projekt umowy.

d. decyzję zatwierdzającą, wydana przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do prowadzenia działalności objętej niniejszym zapytaniem.

2) Oferta powinna być sporządzona w języku polskim, podpisana przez osoby umocowane do składania oświadczeń woli i zaciągania zobowiązań w imieniu Wykonawcy (nieścieralnym atramentem lub długopisem) . Umocowanie do złożenia ofert winno być dołączone do oferty o ile nie wynika ono wprost z innych dokumentów załączonych do oferty. 

IX. Miejsce oraz termin składania ofert

1)    Ofertę w formie pisemnej należy złożyć w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej pokój nr. 5; lub przesłać na adres Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, ul. Św. Jana Bosco 1, 66-340 Przytoczna, z dopiskiem Oferta cenowa na przygotowanie i dostarczenie posiłków”

2) Termin składania ofert upływa dnia 18.12.2020 r. o godz. 11.00. 

3) Decydujące znaczenie dla oceny zachowania powyższego terminu ma data i godzina wpływu oferty do siedziby Odbiorcy  a nie data jej wysłania.

4) W toku badania i oceny ofert Odbiorca może żądać od oferentów wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert.

 

Odbiorca zastrzega sobie prawo do swobodnego wyboru oferty oraz odstąpienia od wyboru oferty, bez podania przyczyny i ponoszenia jakichkolwiek skutków prawnych i finansowych.

 

 

 

Kierownik GOPS :/Agnieszka Matusiewicz/